Edelstenen reinigen & opladen

In dit artikel leggen we uit hoe je edelstenen kunt reinigen met de 4 elementen, en hoe je ze weer kunt opladen met de zon, de maan, krachtige visualisaties of een Meru Piramide. Voordat we daarover beginnen willen we eerst het belang benadrukken van de plaats wáár je jouw edelstenen koopt. Voordat de edelstenen bij ons in het assortiment komen zijn ze al met veel mensenhanden en energieën in contact gekomen, welke ze mogelijk hebben geabsorbeerd. 

Als jij een edelsteen aanschaft wil je graag een steen die zuiver en energetisch schoon is, zodat jij jouw energie er mee kunt verbinden. Daarom verkopen wij in onze webshop uitsluitend edelstenen die we eerst energetisch gereinigd hebben. Daarna activeren we de stenen zodat de werking en uitstraling ervan krachtiger wordt. Voel voor jezelf bij wie jij jouw edelstenen wilt kopen en met wie jij resoneert. In dit artikel willen we verder ingaan op hoe jij zélf je edelstenen kunt reinigen en weer opladen.

Waarom moet je edelstenen reinigen en opladen?

Doordat edelstenen zich energetisch met jou verbinden nemen ze ook spanningen en ballast uit jouw aura en lichaam over. Hierdoor raakt het energieveld van de edelsteen dus ook meer ‘vervuild’. Dit is hetzelfde als met het dragen van kleren, die je na een tijdje weer wilt uitwassen. Zo trek je de schone trui na de was weer aan. Voor een edelsteen geldt dat hij op deze manier weer kan herstellen. Daarnaast is het belangrijk om de edelsteen ook weer op te laden na de reiniging.

Hoe vaak moet ik mijn edelsteen reinigen?

Dit verschilt per steen en heeft ook te maken met de mate van gebruik. Stel dat je een steen heel intensief gebruikt of inzet voor healing, dan zou je hem na intensief gebruik kort kunnen afspoelen, of door de rook van salie of palo santo kunnen halen. Voor de meeste stenen, die je niet heel intensief gebruikt, kun je bijvoorbeeld 6 weken tot een aantal maanden aanhouden. Als je gevoelig bent voor de energie van je steen, laat je dan vooral leiden door de steen zelf. Dan voel je wel wanneer de werking minder wordt. 

Hoe reinig ik de edelsteen?

  • Het mooiste is om de steen in stromend water te leggen, denk hierbij aan regen of een fonteintje in je tuin. Mocht dit niet mogelijk zijn, houd hem dan een tijdje onder de kraan (je kunt de kraan ook laten druppelen). Een meer milieubewust keuze is het volgende: leg de steen minstens 24 uur (het liefst drie dagen voor een grondige reiniging) in een bak met water. Ververs dit water dan een paar keer. Geef de intentie mee aan de steen dat hij alle negatieve energie weg mag laten stromen.
  • Brand witte salie of palo santo (KLIK HIER om aan te schaffen) en haal de steen een aantal keer door de rook. Visualiseer dat de rook alle oude of zware energie transformeert.
  • Stop de steen in de aarde voor minstens 24 uur (liefst 3 dagen voor een grondige reiniging). Eventueel wikkel je hem in een katoenen doek voor bescherming. Als je een steen hebt die niet tegen vocht kan dan kun je hem in een afgesloten pot met aarde leggen. Zet eventueel een stokje in de grond zodat je weet waar ze liggen. Geef ook nu weer een intentie mee aan de steen dat hij de negatieve energie aan de aarde mag geven. Let op: de steen kan ook ‘zware’ energie opnemen uit de aarde, als je hem op een plek legt die niet zo’n fijne energie heeft. Daarnaast kan de steen worden aangetast door bepaalde zuren in de aarde: leg hem daarom nooit onbeschermd in de aarde!

Hoe laad ik de steen op?

  • Een nachtje in het maanlicht leggen. Buiten of binnen voor het raam. Of je legt hem een aantal uren in het zonlicht. 
  • Mediteren met de steen. Je houdt hem in je hand en stemt je af op de energie. Bij de inademing focus je op een krachtige en liefdevolle energiestroom uit de aarde die door je voeten omhoog je lichaam in stroomt, en bij de uitademing laat je deze energie door je armen en handen in de steen stromen. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende manieren en technieken, maar volg vooral je gevoel hierbij. Als je met zuivere intenties werkt kun je niks ‘fout’ doen. 
  • Gebruik een Meru Piramide (KLIK HIER om een aan te schaffen via onze webshop). Dit is een energetisch instrument met een krachtige werking, gebaseerd op de energieën van de piramide en de Shri Yantra, welke al eeuwenlang worden gebruikt voor het verhogen van levensenergie. Dit is een hele krachtige, veilige en eenvoudige manier om je edelstenen in op te laden. Leg ze er een dag of nacht in (mag ook langer), voor het beste effect.  

Let op: sommige edelstenen kunnen niet tegen water. Dat zijn onder andere: hematiet, fluoriet, coelestien (celestien), calciet, seleniet, pyriet, chalcedoon, borniet, chrysocolla, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, en prehniet. Je kunt daarvoor onze cleansing spray (klik hier) gebruiken ter vervanging van het element water. Spray een aantal keer over de steen en visualiseer dat de steen alle oude energie loslaat. Daarna kun je ze voorzichtig afdrogen.

Ook hier geldt weer: volg je eigen gevoel bij het reinigen en opladen van jouw edelstenen. Er zijn veel verschillende meningen en ideeën hierover. Uiteindelijk geeft jouw eigen gevoel in samenwerking met de edelstenen wel aan wat er nodig is. Veel succes, én vergeet niet om er van te genieten 🙂