Edelstenen en kristallen hebben een eigen bewustzijn en een unieke trilling. De ene edelsteen is meer ‘aardend’, en de andere edelsteen opent je bijvoorbeeld meer naar de hogere chakra’s. Je kunt ze voor een specifiek thema gebruiken, of misschien gebruik je ze wel gewoon intuïtief. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Hangers draag je de hele dag om je nek, en trommelstenen kun je bijvoorbeeld bij je dragen in je zak of gebruiken tijdens meditaties. Weer andere stenen leg je in huis neer voor de werking op een specifieke plek. Natuurlijk kun je ze ook gebruiken voor energetisch werk. In dit artikel willen we je in ieder geval een aantal mogelijkheden laten zien en tips meegeven hoe je ze kunt gebruiken.

Tip 1: Verschil tussen ruwe of gladde stenen

Je hebt ruwe stenen die ongepolijst zijn, maar je hebt ook gladde stenen die zijn ‘getrommeld’. Ruwe stenen kunnen bijvoorbeeld fijn zijn om op een bepaalde plek in huis neer te zetten. Gladde stenen die zijn getrommeld hebben daarentegen een ‘fijnere’ werking. Misschien kun je hier gevoelsmatig wel al een idee bij krijgen. Ze zijn gladder, vaak ronder, en zachter: zo ook hun energie. Daarom zijn trommelstenen (los of in hangervorm) ook fijn om bijvoorbeeld bij je te dragen. Voel voor jezelf tot welke jij je meer voelt aangetrokken en wat de specifieke vorm met je doet.

Tip 2: Jouw energie op de edelsteen afstemmen

Zodra je jouw edelsteen hebt aangeschaft heeft de edelsteen even tijd nodig om zich te verbinden met jouw energie. De edelsteen gaat krachtiger en specifieker voor jou werken wanneer jij je er eerst op afstemt. Dit kun je doen door kort te mediteren en de edelsteen in je handen te houden. Visualiseer hoe de energie van de edelsteen er uit ziet en maak hier verbinding mee. Vervolgens kun je de edelsteen een intentie meegeven.

Stel, je koopt een rozenkwarts omdat je meer zelfliefde wilt ervaren. Je kunt dit bekrachtigen door de energie van de rozenkwarts te vragen of hij jou wil helpen om zachter en oordeel-lozer naar jezelf te worden. Visualiseren en intenties neerzetten werken energetisch nou eenmaal heel krachtig. Daarnaast is de eenvoudigere versie: dagelijks de edelsteen lekker vasthouden. Of je hem nu bij je draagt om je hals of in je zak, of dat je hem ’s avonds op de bank vasthoudt: alles is goed.

Tip 3: De edelsteen voor specifieke thema’s gebruiken

Zoals we bij tip 2 al hebben aangegeven, kun je ten eerste verbinding maken met de edelsteen en een intentie meegeven. De intentie om hulp te krijgen bij jouw specifieke thema’s. In principe hóef je verder niks te doen. Je kunt hem dagelijks bij je dragen, of zoveel mogelijk vasthouden. Ook kun je hem op een plek neerleggen waar je vaak zit. Mocht je een extra boost willen ervaren dan kun je af en toe (zo vaak voor jou prettig is) mediteren met de steen. Visualiseer dat je je hart open zet naar de steen.

Vervolgens visualiseer je hoe de energie van de edelsteen er uit ziet. Misschien zie je dit voor je als een bepaalde kleur, of symboliek. Ga met je aandacht naar de plek in je lichaam waar jij pijn/emotie voelt. Mocht je een thema hebben waarvan je niet precies weet waar je dit in je lichaam voelt, dan kun je ook je hele lichaam voor je zien.

Visualiseer dan een energie uitwisseling. Voel hoe de helende energie uit de edelsteen naar de plek stroomt in jouw lichaam waar aandacht nodig is (of dat deze energie door je hele lichaam stroomt). Doe dit terwijl jij je hart open houdt naar de energie van de edelsteen en daarbij jouw liefde en dankbaarheid naar de steen laat stromen. Doe dit net zo lang het prettig of goed voelt en zo vaak als je wilt.

Tip 4: Mediteren met edelstenen

Het is heel fijn om tijdens je meditatie edelstenen mee te nemen. Hier kun je zelf creatief mee zijn en vooral je gevoel volgen. Stel, je merkt dat je de hele dag veel in je hoofd zat en overprikkeld bent geraakt. Dan is het bijvoorbeeld fijn om aardende stenen (kijk bij ons thema ‘hooggevoeligheid & aarding’ voor aardende stenen) bij je te hebben. Je kunt ze vasthouden of op een plek op je lichaam leggen.

Of je bent vermoeid en je hebt behoefte aan wat meer energie en blijheid. Dan kun je bijvoorbeeld een bekrachtigende steen pakken. Vooral edelstenen met de kleur oranje werken daar goed voor (denk aan citrien of oranje calciet). Misschien voel je wel een bepaalde spanning ergens in je lijf: bijvoorbeeld een gevoel van angst in je maag. Dan kun je er ook voor kiezen om daar een edelsteen neer te leggen en dan te gaan mediteren. Je kunt natuurlijk ook een mooie cirkel van verschillende trommelstenen maken en midden in de cirkel gaan zitten. Zoek de stenen intuïtief uit en leg ze ergens neer. Of je maakt een mooi altaartje van verschillende edelstenen bij elkaar en gaat hier bij mediteren.

Tip 5: Edelsteenwater maken

Wist je dat edelstenen ook hun werking afgeven aan water? Water uit de kraan is energetisch ‘dood’, terwijl wij leven op water. Edelstenen veranderen de vibratie van water, en vaak kun je dit ook proeven. Alsof het water ‘zachter’ is geworden. Je kunt edelsteenwater maken door ze in een glazen kan te leggen met water. Laat ze hier tussen 6 tot 8 uur in liggen om hun werking af te geven.

Het is dus handig om ze ’s avonds in de kan te leggen en het water de volgende ochtend te gebruiken. Let wel op dat je ze niet naast elektrische apparaten zet. Wil je zelf water elixer edelstenen kopen? Klik dan hier. Wij verkopen een combinatie van amethist, rozenkwarts en bergkristal, welke elkaar in werking versterken. Samen zorgen ze voor zuivering en heling van binnenuit.

Tip 6: Chakra-legging doen met edelstenen

Voor het balanceren en zuiveren van je chakra’s kun je edelstenen gebruiken die specifiek op bepaalde chakra’s werken. Mocht je bij ons de chakra healing stenen (klik hier) hebben aangeschaft, dan kun je zelf de edelstenen op de chakra’s leggen en vervolgens gaan mediteren. Focus op je lichaam en de energiestromen en laat de edelstenen hun werk doen. Het is nog krachtiger als je de intentie zet dat je je openstelt voor de energie van de stenen en heling wilt ontvangen. Je kunt deze chakra-legging natuurlijk ook bij iemand anders doen. Blijf minimaal 15 minuten liggen en ervaar wat het met je doet.

Tip 7: Jezelf of een ander een healing geven met edelstenen

Zoals in de vorige tips al uitgelegd kun je met verschillende edelstenen werken tijdens meditatie of ontspanningsmomenten, en daarmee heling ontvangen. Daarnaast zijn er ook edelstenen die door hun vorm en trilling extra krachtig zijn om een healing mee te geven. Denk aan onze bergkristal healing stick (klik hier), die door zijn vorm energie in twee richtingen kanaliseert. Hij verbindt yin en yang met elkaar. We hebben een aparte blog geschreven waarin we uitleggen hoe je met deze bergkristal healing stick kunt werken (klik hier).

Tip 8: Edelstenen voor de energie in huis (edelstenen voor huiszuivering)

Je kunt edelstenen in verschillende plekken in huis neerleggen voor hun specifieke werking. Denk aan bergkristal, rozenkwarts of amethist: voor een fijne, zuivere energie. Maar je kunt ook denken aan zwarte toermalijn op plekken waar veel straling is. Leg de stukken zwarte toermalijn dan op plekken neer zoals bij het wifi kastje, de tv, meterkast of computer. Klik hier voor het huiszuivering pakket, waarin we verder uitleggen hoe je met edelstenen, palo santo en witte salie de energie in huis kunt zuiveren.

Hieronder lichten we nog een aantal specifieke edelstenen toe en leggen we uit waarvoor ze vaak worden gebruikt.

Rozenkwarts: Tijdens meditatie in je hand houden of op je hart neerleggen.

Seleniet: Fijn om mee te mediteren, of geef hem een mooie plek in de huiskamer om een vredige atmosfeer te creëren.

Bergkristal: Tijdens mediteren in je hand houden, of tijdens het studeren in je hand houden of bij je neerzetten voor meer concentratie.

Carneool: Je kunt carneool op elk gewenst lichaamsdeel dragen. Daarnaast wordt carneool van oudsher bij de voordeur neergelegd ter bescherming en het uitnodigen van overvloed.

Polychroom jaspis: Fijn om in je broekzak te dragen, of om vast te houden, voor een sterkere aarding.

Blauwe calciet: Je kunt hem vasthouden voor meer ontspanning, of bij je keel leggen tijdens meditatie ter bevordering van communicatie.

Groene opaal: Om in huis neer te zetten voor meer verbinding met je ware natuur (en met de energie van de natuur). Of tijdens meditatie bij je zonnevlechtchakra of hartchakra houden.

Hematietkwarts: Leg hem boven en onder de ruggengraat om de deze soepeler te maken of op een andere relevante plek voor ondersteuning of kalmering.

Labradoriet: Houd hem vast of leg hem op het lichaam voor een diepere aarding.

Amethist: Fijn om naast je bed te leggen voor een gezonde nachtrust. Ook een hele goede steen om mee te mediteren. Een amethist trommelsteen kun je op je voorhoofd leggen voor het versterken van je intuïtie.

Zwarte toermalijn: Leg hem bij voorkeur in de meterkast, bij de tv of computer om zoveel mogelijk elektromagnetische straling te neutraliseren.

Limonietkwarts (golden healer): Leg hem op je zonnevlecht om daar optimaal zijn healingwerk te kunnen doen. Werkt ook op derde oog- en kruinchakra.

Gabbro-merliniet Bevordert helderzien door hem op je derde oog te leggen. Ook een fijne steen om vast te houden voor een sterkere aarding en rust.

Oranje calciet: Fijn om diep te kunnen ontspannen tijdens mediteren. Voor een lichte, energieke sfeer, kun je hem in huis neerleggen.

Rookkwarts: Vooral op het basischakra is het een fijne edelsteen. Ook kun je hem onder je kussen leggen of bij de telefoon. Om stress te verminderen, in je hand houden en even rustig gaan zitten. Of op een pijnlijke plek leggen om de pijn te verlichten.

Amazoniet: Houd hem bij je of leg de edelsteen op een relevante plaats. Mocht je hem ergens neerleggen, kun je dit doen op plekken waar straling of spanning is.

Zwarte maansteen: Leg hem op het voorhoofd voor spirituele ervaringen, of op de zonnevlecht of het hart bij emoties.

Fluoriet: Leg deze edelsteen op een plek die genezing nodig heeft. Ook geschikt om op de computer te leggen of tussen jezelf en de bron van elektromagnetische straling. Deze edelsteen mag wel wat vaker gereinigd worden.

Rutielkwarts: Fijn om bij je te dragen. Als je meer energie wilt leg je hem op de zonnevlecht.

Heliotroop: Wordt vaak gedragen ter bevordering van een goede gezondheid.

Zonnesteen: Geeft een extra boost als je hem draagt in de zon.

Je kunt bovenstaande stenen (en nog veel meer soorten) vinden in onze webshop. Veel succes!