Angst & Onzekerheid

Op dit moment heerst er angst en onzekerheid. Mensen zitten thuis, alle festiviteiten zijn geannuleerd en de scholen en veel bedrijven zijn dicht. Er zijn mensen die thuis kunnen werken en mensen voor wie dat onmogelijk is. Niet zo raar dus dat er veel onrust en angst heerst. Daarbij komt nog de enorme hoeveelheid informatie via media, sociale media en de verschillende meningen en aannames die de ronde doen.

De grootste angsten zijn op dit moment: angst voor ziekte en de dood, angst voor de toekomst van je  bedrijf, baan of financiën, en geen idee hebben hoe de wereld er straks voor staat wanneer we dit achter de rug hebben. En al helemaal geen idee hebben hoe lang dit gaat duren. Kortom de controle valt even helemaal weg en je hebt even nergens meer grip op. En dat is onzeker en angstig. Eigenlijk moet je je overgeven aan wat er is.

Waar ik het graag over wil hebben is om de andere kant te gaan zien. We leven in een wereld van dualiteit. Als er donker is, is er ook licht. Als er angst en onzekerheid is, is er ook liefde en vertrouwen. Daar waar chaos is, is ook rust.

Die rust is nu wel duidelijk. De wereld ligt letterlijk stil. De aarde heeft nu de rust en ruimte om te kunnen herstellen, weer te kunnen ademhalen. Zou dat voor de mens ook niet gelden? Dat wij de rust en de ruimte nemen om te kunnen helen en weer te kunnen ademhalen? Weer te voelen wat echt belangrijk is? We hebben ons zo lang laten meeslepen in de ratrace van de maatschappij. Het is nu de tijd om bij jezelf naar binnen te keren en te voelen wat zich daar afspeelt. En natuurlijk kom je daar ook je angsten tegen. Dit zijn niet alleen maar jouw angsten. Ook de collectieve angsten spelen hierin een grote rol. En die mag je allemaal gaan voelen. Niet leuk maar wel nodig om ook jouw eigen angsten te kunnen transformeren. Wanneer je je angsten blijft wegstoppen en afleiding gaat zoeken dan komen ze vroeg of laat weer boven. Nu de afleiding grotendeels weggevallen is, kunnen we vaak niet meer om onze eigen innerlijke wereld heen.

Hoe om te gaan met angst

Stel dat je wordt getriggerd en je voelt angst of een emotie op komen. Vaak willen we het meteen wegstoppen, of we gaan afleiding zoeken. Toch werkt dat alleen maar averechts omdat hij later weer terug komt (hij is niet geheeld). Dus wat je kunt doen: de angst er even helemaal laten zijn. Het is nodig om je angst onder ogen te zien en te voelen. Daardoor geef je ruimte aan de angst en wordt het gezien. Dus wanneer de angst op de voorgrond is kun je even gaan zitten en voelen waar de angst zit. Voel je de spanning bijvoorbeeld in je buik-of borstgebied, dan ga je daar met je aandacht naar toe en geef je ruimte aan die emotie. Vervolgens ga je met je ademhaling naar het gebied en probeer je naar die plek te ademen. Na een tijdje voel je de spanning en angst afnemen en word je rustiger.

Aarding & Veiligheid

Angsten hebben geen vat op je wanneer jij je helemaal goed en veilig voelt in jezelf. Dit heeft ook te maken met het basischakra. Het basischakra zorgt voor een goede aarding en daardoor voel je je sterk en krachtig. Bij een goed werkend basischakra voel je jouw innerlijke veiligheid en vertrouwen van binnenuit. Ook moed en wilskracht horen bij dat basischakra. Je begrijpt dat het basischakra heel belangrijk is als je last hebt van angstgevoelens.

Tips om beter te aarden:

 • Een lekker muziekje op te zetten en jezelf heerlijk te laten gaan. Spring als een kind op en neer. Zo open je je voetchakra’s en activeer je je basischakra.
 • Lekker op blote voeten in het gras te gaan staan. Je lichaam ontspannen, je knieën iets gebogen, bekken naar voren en schouders laten hangen. Visualiseer dan dat er wortels onder je voeten groeien die zich verbinden met het midden van de aarde. Blijf een tijdje zo staan en voel dan hoe stevig je verankert bent in de aarde.
 • Een affirmatie op een briefje te schrijven en deze bijvoorbeeld onder je hoofdkussen te leggen, op de spiegel te plakken of bij je te dragen. Je schrijft er bijvoorbeeld op: ‘ik ben veilig en voel me altijd gesteund door de aarde’ of ‘ik ben goed genoeg en ik mag er zijn’.
 • Elke dag even te voelen hoe het met je gaat. Je gaat op bed liggen en scant je hele lichaam. Begin bij je voeten en eindig bij je kruin. En als je wat voelt hoef je er niks mee te doen. Alleen maar gewaar zijn. Zo leer je je lichaam steeds beter kennen en maak je er meer contact mee. Je woont als het ware meer in je eigen lichaam. Daar voel jij je dan thuis.

Producten die je hierin kunnen ondersteunen zijn o.a.:

Loslaten angst & ballast ontspanningspakket (KLIK HIER)

 • Kruidentinctuur Citroenmelisse- helpt je om met angsten om te gaan en het loslaten van emoties. Geeft troost, geborgenheid en innerlijke rust.
 • Relax roller- combinatie van een basisolie en verschillende etherische oliën die zorgen voor een rustgevende werking.
 • Blauwe calciet- kalmeert de zenuwen, verlicht emotionele stress, helpt bij angst en geeft hoop en moed.

Hooggevoeligheid & Aarding pakket (KLIK HIER)

 • Kruidentinctuur Kamille- wordt gebruikt bij onveiligheid in jezelf. Zorgt voor een diepere aarding en versterkt de verbinding met je innerlijke zelf.
 • Grounding roller- een combinatie van een basisolie met verschillende etherische oliën die een aardende werking hebben.
 • Gabbro merliniet- brengt balans en helpt je om te aarden.

Ontspanningspakket (KLIK HIER)

 • Kruidentinctuur Passiebloem- vermindert stress en werkt kalmerend. Wordt o.a. gebruikt bij angsten en paniekaanvallen.
 • Amethist- brengt balans, bescherming en geestelijke kracht.
 • Blauwe calciet – kalmeert de zenuwen, verlicht emotionele stress, helpt bij angst en geeft hoop en moed.
 • Aquamarijn hanger- helpt je om in het moment te leven en heeft een kalmerende werking op lichaam en geest.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, of ben je op zoek naar bepaalde producten voor jouw situatie of thema’s; neem gerust contact met ons op!